Followers

Monday, June 13, 2011

Islam Agama Yang Indah,Saya Baca Al-Quran Setiap Hari -Tony BlairPerdana Menteri ini pada mulanya enggan menyentuh  mengenai agama. Namun setelah tidak        menjadi PM, ia menyatakan baru menganut Katolik. Kini, ia membaca Al Quran setiap hari.

Mulanya, Blair serta menteri , Alastair Campbell, dikenali dengan ucapan khas mereka. “We don’t do God.” Sejak  turun pangkat PM pada 2007, Blair  berubah.

Beberapa bulan setelah turun pangkat, ia menyatakan pindah agama menjadi Katolik. Kini, ia membaca kitab suci umat Islam, Al Quran, setiap hari. Menurut pemimpin parti buruh ini, Al Quran membantunya  beriman.

“beriman amat penting di era globalisasi seperti ini. Saya membaca Al Quran setiap hari sebagai cara untuk mengerti apa yang terjadi di dunia dan karana sifatnya yang abstrak,” ujar Blair dalam wawancara dengan majalah Observer.

Blair yakin pengetahuannya mengenai Islam akan membantu perananya saat ini sebagai Duta Besar Timur Tengah untuk  PBB, AS, Uni Eropa (UE), dan Rusia. Ia ingin membantu menyelesaikan konflik Palestin-Israel.Blair juga memuji Islam sebagai sebuah agama yang indah dan Nabi Muhammad ia katakan sebagai pejuang yang kuat. Pada 2006, ia pernah menyatakan Al Quran sebagai kitab yang terus berinfomasi,sesuai, dan seakan dibuat mendahului zamannya.sumber : http://www.syokdownload.com/2011/06/islam-agama-yang-indahsaya-baca-al.html


No comments:

Post a Comment